Akvaplan-niva bygger ny forsknings- og innovasjonsstasjon på Kvaløya utenfor Tromsø. Stasjonen erstatter selskapets eksisterende infrastruktur på FISK (Forsknings- og innovasjonsstasjon Kraknes) hvor de driver eksperimentelt arbeid med marine arter. Foto: FISK
Siden etableringen i 1984 har Akvaplan-niva tilbudt miljørådgivningstjenester og forskning tilknyttet akvakultur og akvatisk miljø. Ved selskapets forskningsstasjon på Kraknes utenfor Tromsø driver de eksperimentelt arbeid med marine arter. Selskapet har akvakulturtillatelse for mer enn 130 ulike marine arter.
- Du skal lete godt for å finne en art i nordlige strøk som ikke finnes på denne listen.
Det sier Trond Ivarjord. Han er seksjonsleder på Forsknings- og InnovasjonsStasjon Kraknes, bedre kjent under forkortelse FISK.
(F.v.) Rune Skogly Olsen (prosjektleder PTG) og Trond Ivarjord (seksjonsleder FISK) gjennomfører i disse dager testing av klimaanlegget ved den nye forskningsstasjonen på Kraknes. Foto: FISK
Sensitive for temperatursvingninger
- Vi jobber i skjæringsfeltet mellom forskning og kommersialisering, ofte med selskaper i en oppstartsfase som trenger hjelp til å få hjulene til å rulle. Hos oss kan de starte opp en mindre produksjon og få hjelp til å komme i gang, forteller han og viser til konkrete prosjekter på blant annet tare, torsk, rognkjeks og flekksteinbit.
Og når det skal forskes på nye oppdrettsarter, er det viktig med stabil vanntemperatur. Ikke bare for at forsøkene som gjennomføres skal være sammenlignbare fra gang til gang, men også for at de ulike artene som det forskes på skal vokse og være sikret god dyrevelferd.
- Torskeegg og steinbitegg er for eksempel veldig sensitive for høye temperaturer. For høy temperatur kan medføre dødelighet eller deformitet i larve og yngel. På høsten holder sjøvannet her i nord ni til ti grader. Det kan vi ikke bruke selv om vi henter det fra 60 meters dyp. Da er vi helt avhengig av å kunne kjøle ned til fem til seks grader og holde det der, forklarer Ivarjord.
Effektiv og pålitelig temperaturstyring er derfor svært viktig for FISK, og følgelig noe som ble sterkt vektlagt under prosjekteringen av den nye forskningsstasjonen.
PTGs automasjonsingeniør Aleksander Norgård (til venstre) kjører opplæring med teknisk personell fra Akvaplan-Niva. Norgård har hatt en sentral rolle i prosjektet med programmering og oppsett av automasjon til hele anlegget, inkludert mot de øvrige entreprisene. Foto: PTG
Effektivt, men komplekst
- Det er et teknisk avansert anlegg med stor kompleksitet som nå er satt opp. Det er tre ulike vanntemperaturer som skal holdes konstant hele året og under alle typer driftsforhold. Det krever mye energi. Ved dette anlegget gjenvinnes opptil 80% av energien ved bruk av avløpsvekslere. Det vil si at sjøvannet som pumpes inn i anlegget veksles mot avløpsvannet som går ut fra anlegget, både varmt og kaldt avløpsvann utnyttes.
Det forteller Raymond Enoksen. Han er salgsingeniør og prosjektutvikler i PTG – Perfect Temperature Group, som er leverandør av klimateknologi til det nye prosessanlegget.
Sammen med Unik Filtersystem, Preplaset, Alde Akva og Eltro har de levert entreprisen for vannbehandling og prosessanlegg. Det er Unik Filtersystem som har hatt totalentreprisen for leveranse av prosessanlegg til anlegget.
- En viktig del av PTGs leveranse er to SeaCool CO2 varmepumper som er direktevirkende mot sjøvann. Det vil si at inntaksvannet er i direkte kontakt med fordamper og kondensator på varmepumpene. Dette er både energi- og plasseffektivt siden vi ikke trenger sette opp en sekundærkrets. CO2 er i tillegg et naturlig kuldemedie uten negative dokumenterte effekter på miljøet, forteller Enoksen og fortsetter:
- I tillegg til å levere klimaløsninger har vi stått for en omfattende automasjon mellom de ulike systemene, for å sikre at alt spiller på lag.
Prioriterer overlevelse
Også stabilitet i alle driftsfaser er viktig. Selv om det nye anlegget nettopp ble overført fra utbygger til FISK, gjenstår en omfattende prøvedrift av prosessanlegget før det kan tas operativt i bruk.
Rune Skogly Olsen er prosjektleder og ansvarlig for gjennomføringen hos PTG. Han forteller at hensyn til fiskens overlevelse og velferd prioriteres.
- Det er stort fokus på stabilitet. Fisken må for eksempel kunne overleve et eventuelt strømbrudd over lengre perioder. Alle kretser har derfor dobbelt opp med kritiske komponenter, såkalt redundans, og strøm fra nødstrømsaggregatet prioriterer komponenter som sikrer fiskens overlevelse ved strømbrudd, forteller han.
Foreløpige tester viser at anlegget kan kjøres på tilnærmet full kapasitet også med strøm fra nødstrømsaggregatet.
- Det er interessant og spennende å kunne bidra til et anlegg med de ambisjonene som Akvaplan-niva har for FISK. Gjennom vår leveranse er vi med å muliggjøre forskning på arktiske marine arter for kommersiell utvikling av oppdrettsnæringen, avslutter Skogly.
- 4 inntakspumper på 22 kW med vakuumsystem og samlet kapasitet på 220l/s
- Avløpsveksler oppvarmet sjøvann på 1500 kW
- Avløpsveksler kjølt sjøvann på 385 kW
- 2 SeaCool SC200 med en samlet varmeytelse på 496 kW og kuldeytelse på 398 kW. I tillegg har den ene RSW/varmepumpen en ekstra fordamper til byggkjøling på 90kW og to gasskjølere på 120kW og 30kW til henholdsvis byggvarme og tappevann.
- El-kjele for backup oppvarming av sjøvann på 250 kW
- Sirkulasjonspumper, dykkpumper, regulerings ventiler, tilbakeslagsventiler og spjeldventiler.
- Isvanns‑, byggvarme- og tappevannsanlegg med akkumulatortanker.
- Mengde‑, nivå‑, temperatur- og trykksensorer samt energimåling.
- Automasjon for hele entreprisen med integrering opp mot toppsystem/SD-anlegg.