Salgs-/prosjektutvikler ved PTG i Bergen, Jørgen Bakke Skauge, er stolt over at PTG bidrar til å skape perfekt temperatur for Havforskningsinstituttet (HI), og med det er med på å sikre god forskning på våre viktige marine arter.
Du kan også se en film fra prosjektet nederst i denne saken.
På Austevoll, ut mot Nordsjøen og sør for Bergen, ligger én av Havforskningsinstituttets (HI) fire forskningsstasjoner. Stasjonen er et av Europas største og mest avanserte forskningsanlegg for marine arter i alle livsstadier. Et spesialkonstruert energianlegg fra PTG bidrar nå at til at forskningen blir best mulig.
Forskningstekniker ved Havforskningsinstituttet sin stasjon på Austevoll, Margareth Møgster, trenger rett og stabil temperatur for å få gode forskningsresultat.
Da PTG vant anbudet på levering av energianlegg til Havforskningsinstituttet (HI) sin stasjon på Austevoll, så var kvalitet på leveransen det aller viktigste. Riktig og stabil temperaturhåndtering er avgjørende for at forskningsresultatene skal bli best mulig.
Her er PTG sine SuperChillere på plass og klare for å bli integrert inn i forskningsstasjonen på Austevoll. Varmepumpene er spesialkonstruerte ved PTG sin avdeling i Tromsø, og skal holde en stabil og riktig temperatur for marine arter sine ulike livsfaser.
— Vi er helt avhengige av at våre marine arter har den helt rette temperaturen i alle livsstadier. Et energianlegg som ikke virker som det skal, kan ødelegge forskningsarbeid for flere millioner kroner, sier Kjetil Stensland som er stasjonsleder på Havforskningsinstituttet sin forskningsstasjon på Austevoll.
Han sier at kvalitet, og det at PTG har et sterkt miljøfokus med bruk av miljøvennlige kjølemedier, var viktig for at de vant anbudet.
Stasjonsleder Kjetil Stensland er glad for at det nye energisystemet nå er integrert inn i resten av forskningsanlegget på Austevoll.
Inne i hallene på forskningsstasjonen er det nå yngelproduksjon, og pågående studier av flere ulike fiskearter og krepsdyr.
De siste ukene har det vært installasjon og opplæring av anlegget fra PTG som skal bidra til at de marine artene har det bra, og at perfekt temperatur gir best mulig resultat på forskningen.
Tekniker i Havforskningsinstituttet Tor Arne Klepsvik har den siste tiden fått grundig opplæring. Her med kuldetekniker i PTG Eirik Himle.
Salgs-/prosjektutvikler ved PTG i Bergen, Jørgen Bakke Skauge, føler seg trygg på at alt virker som det skal.
— Her på Havforskningsinstituttet sitt anlegg på Austevoll har vi levert to SuperChillere (varmepumper) som leverer helt spesifikke temperaturer til fiskeforskningen. De kan både kjøle ned- og varme opp vannet. Energianleggene er spesiallaget på vår fabrikk i Tromsø, og skal sørge for at vanntemperaturen til marine arter i ulike livsstadier er stabil og helt rett, sier han.
Salgs-/prosjektutvikler ved PTG i Bergen, Jørgen Bakke Skauge.
Leveransen
- Perfekt temperatur med energianlegg fra PTG.
- 2 SuperChillere (varmepumper) som hver leverer ca. 320kW varme ved 4/0°C og 20/24°C, etylenglykol.
- Frekvensomformere på alle kompressorer og pumper, og pumper på varmepumperiggen.
- Komplett automatikk / kontrollsystem fra egen automasjonsavdeling i Tromsø.
- Sammenkobling av nye og eksisterende rørsystemer.
- Prosjektledelse av underleveranser som sveis av syrefaste rør (RoJo), plastrør (AKVA Group), isolasjon (Isolasjonsteknikk) og elektro (Austevoll Elektro).
Havforskningsinstituttet sitt anlegg på Austevoll er et av Europas største og mest avanserte forskningsanlegg for marine arter i alle livsstadier.