- Jeg pleier å si til folk at her kan du være med på å skape din egen fremtid. Det har vi vist i praksis at stemmer, og slikt gir en enorm entusiasme og et godt arbeidsmiljø. Du kan nesten si at 100 prosent av det vi jobber med her har elementer av innovasjon i seg. Vi skaper nyheter hele tiden, sier produksjonssjef Steinar Dale i PTG Frionordica.
Ikke for det, han understreker viktigheten av at man er et «helt menneske», med familie og fritid og alt som hører med. Men likevel: Når man er så involvert i noe som betyr mye for en rent personlig, så blir det til at du tenker på jobben nesten 24/7, sier han litt ettertenksomt. Nesten som om han blir forbauset over sin egen iakttagelse.
Uslipt diamant
- Jeg så tidlig at denne bedriften var det du kan kalle en uslipt diamant, og det er en utrolig spennende reise vi har fått være med på i de årene jeg har vært her. Vi har gått fra en omsetning som lå mellom 50 og 70 millioner til nå å lande på mellom 220 og 250 millioner kroner. Ikke rart at vi vokste raskt ut av produksjonslokalene, og måtte bygge på. Heldigvis er det god plass her, slik at vi også i fremtiden vil ha rom for å utvide mer.
- Hva går innovasjonen ut på?
- Vi driver forskning og utvikling hele tiden, kan du nesten si. Det handler jo om å forbedre produksjonsteknikken, og de siste skuddene på den stammen er investeringene i to forskjellige roboter, som både kan sveise og bearbeide enkelte deler av produksjonen. Dette er arbeide som er svært anstrengende, og som man bruker lang tid på å få gjort skikkelig.
- De to robotene – som alle i bedriften gleder seg over – sparer oss for masse tid og penger. Jeg er også sikker på at vi kommer til å unngå slitasjeskader hos ansatte takket være denne investeringen.
- Hva betyr det for dere at PTG har overtatt selskapet?
- Det ser vi som en kjempestor fordel. Den kanskje viktigste grunnen til det, er at de lar oss i fred. Vi får jobbe akkurat slik vi mener er riktig, og det gir jo ekstra inspirasjon det også. Dessuten er det både trygt og utviklende å ha et såpass stort selskap i ryggen. Man kjenner at det finnes kapital til å gjøre det man må for å utvikle seg videre, og samtidig er det også en støtte i ressursene vi får tilgang på gjennom PTG.
Is- og varmepumpe
- Hva er det så dere bygger her?
- Vi lager utstyr for is-produksjon. Våre installasjoner kan produsere akkurat så store mengder is som fiskebåtene har behov for. Og RSW-varmepumpene vi bygger her, tilføres stadig nye innovasjoner som gjør at vi leverer utstyr som kundene våre tjener penger på å bruke: Vi – eller i alle fall utstyret vi leverer – er en del av produksjonskjeden for fisk over hele kysten. Det er godt å tenke på akkurat det, smiler han.
- Hva betydde utbyggingen i 2019/20?
- Det var helt avgjørende, fordi det la grunnlaget for at vi kunne skape den organiske veksten eierne er ute etter. Det betyr samtidig svært mye for lokalsamfunnet her: Som jeg var inne på innledningsvis, handler dette om noe annet og mer enn «bare» å jobbe i en fabrikk. Det er snakk om at de 400 kvadratmeterne vi fikk ekstra har lagt grunnlaget for at vi kan vokse videre – på en god måte.
- Investeringene vi gjør i robotteknologi gjør at veksten kan fortsette – med samme besetning som før. Det er altså ingen som mister jobben ved at vi har kjørt i gang de to robotene våre. Og det er en ekstra verdi ved å være ansatt i et selskap som tenker på de ansatte i like stor grad som de tenker bunnlinje.
- Vi har i dag 44 ansatte pluss 14 innleide. Det har vi fordi det er vanskelig å forutse hvor mange fast ansatte man vil komme til å trenge til enhver tid. Men vi jobber stadig for å skape større forutsigbarhet, større soliditet i bedriften, og ikke minst ha rom for kontinuerlig forskning og utvikling.
- Det vi driver med her, er jo virkelig høyteknologi, og på det feltet går utviklingen veldig raskt. Og siden vi driver med trykksatt utstyr, er det en del sertifiseringer som må være på plass også. Heldigvis har vi fått med oss en del ansatte med bakgrunn i oljebransjen og sjøfart. Dette er gull verd for oss, fordi man kan knytte sammen solid erfaring og innovasjon.
- Det er derfor alle i bygda føler at man er med på å bygge en fremtid. Vi ser hvordan folk har en holdning om at de skal gå i seg sjøl for å finne nye muligheter. Man spør seg selv: Hvordan blir jeg bedre? Det er en holdning man rett og slett ikke kan kjøpe for penger. Den må utvikles – og det må vi gjøre sammen, sier han med en liten tenke-rynke i pannen.
Lokal satsing
- Hvordan skal dere sørge for at det også i fremtiden kommer til å være nok folk til å skape den produksjonen som både markedet og eierne sikkert etterspør?
- Det er ingen tvil om at det er «nok folk» som kommer til å være utfordringen i fremtiden. Som jeg var inne på, har vi stort sett rekruttert lokalt, og det tar vi sikte på å fortsette med. Det er en verdi i seg selv.
- Derfor var jeg veldig spent på hvordan «forvandlingen» til PTG-selskap ville gå. Men jeg har aldri sett noen omstilling som har gått så «smooth» som akkurat det: Alle ansatte fikk lov til å være med på å påvirke prosessen, og det har ført til at alle her på bruket kjenner seg som en PTG‘er.
- PTG er et samlingspunkt, og vi merker at vi er stolte av varemerket. Vi har så klart med oss historien, men vi bygger sammen videre, og når vi nå har fått to nye arbeidskolleger i de to robotene som kan jobbe døgnet rundt om så skulle være, føler vi at vi har kommet enda ett skritt lenger.
- Det sier vel alle som sitter i din situasjon?
- Haha, det skal jeg ikke ha uttalt meg om. Men jeg kjenner denne bygda, og ikke minst så kjenner jeg livssituasjonen og holdningene til hver enkelt her i bedriften. For oss er dette helt unikt: Vi har fått en sjanse til å bygge en høyteknologisk bedrift i et lite lokalsamfunn, og jammen kan folk flest faktisk jobbe her også.
- Så selv om vi kanskje har vokst litt raskt noen ganger, og kjent på utfordringene ved det, så har vi også opplevd styrken i samholdet, og befrielsen i å ha et stort og sterkt selskap i ryggen. Vi trives med tilværelsen akkurat nå. Så enkelt kan det faktisk sies, smiler Steinar Dale.
Produksjonssjef Steinar Dale i PTG Frionordica.
Opprinnelsen
Den delen av PTG som i dag holder til i Malmefjorden nord for Molde har siden slutten av 70-tallet rendyrket teknologien for anvendelse på fisk. Det startet med produksjon av RSW-anlegg og varmepumper i et skur på Bolsønes Verft i Molde.
Du kan lese mer om opprinnelsen her
Artikkelen er skrevet av Jørn Wad.