Den delen av PTG som i dag holder til i Malmefjorden nord for Molde har siden slutten av 70-tallet rendyrket teknologien for anvendelse på fisk. Per Johansen, som i dag er salgssjef (vice president sales) i PTG Frionordica, var en av tre kolleger som stod bak.
Selskapet, som opprinnelig bar navnet Aquaterm – og etter hvert FrioNordica, har i løpet av fire tiår bygget opp inngående kompetanse og erfaring på kjøling og oppvarming av sjøvann.
PTG Frionordica er i dag en del av PTG og morselskapet Perfect Temperature Group som eier selskapene PTG FrioNordica, PTG Kuldeteknisk, PTG Vest (Bergen), PTG Helgeland (tidligere Kjøleservice Helgeland) og PTG Multikulde (Bodø).
Den delen av PTG som i dag holder til i Malmefjorden har siden slutten av 70-tallet rendyrket teknologien for anvendelse på fisk. Per Johansen, som i dag er salgssjef i PTG Frionordica, var en av tre kolleger som stod bak.
Smolt
Det hele startet da Per Johansen og kollegene Stein Magne Årseth og Erik Holm jobbet på Bolsønes Verft i Molde. Siden 1965 hadde verftet bygget RSW-kjøleanlegg til fiskebåter (Refrigerated Sea Water — systemer for nedkjøling av sjøvann). På dette feltet var Bolsønes pionèr med ny kjøleteknologi for å bevare kvaliteten på sild og makrell.
I 1979 begynte en ny periode for verkstedet da de fikk i oppdrag å bygge en varmepumpe til et settefiskanlegg for smolt for Sæter Fiskeoppdrett i Sunndalen. Dette var det første varmepumpeanlegget til settefisk.
Bolsønes Verft, trolig en gang på 70-tallet.
Bolsønes Verft gikk konkurs i 1983, og Per, Stein Magne og Erik etablerte Aquaterm basert på varmepumpeaktiviteten til verftet. De bygget et nytt verksted og kontorbygg på området, og på det meste var de oppe i 30 ansatte.
Med tiden ble det bygd flere varmepumper og varmevekslere til settefiskanlegg. Det ble viktige produkt for Aquaterm, og frem til i dag er det levert om lag 400 anlegg. Blant annet ble den første varmepumpen fra Aquaterm til Artec Aqua levert og montert hos Bindalssmolt i 2003–2004 (Bindalssmolt er en del av sjømatselskapet Sinkaberg-Hansen).
Bolsønes Verft gikk konkurs i 1983, og Per Johansen og kollegene Stein Magne Årseth og Erik Holm etablerte Aquaterm basert på varmepumpeaktiviteten til verftet. Her er en yngre utgave av Per på messe for Aquaterm.
Opp- og nedturer
Havbruksnæringen har vært et eventyr for bedrifter i kyst-Norge, men fra pionerfasen og frem til i dag har det vært mange opp- og nedturer, også for Aquaterm.
Konkursen i Fiskeoppdretternes Salgslag (FOS) i 1991 sammen med den norske bankkrisen gjorde det vanskelig for selskapet. Den gryende bankkrisen var også en bidragsyter til at Bolsønes Verft veltet på begynnelsen av 80-tallet.
Likevel bet Aquaterm seg fast, og innledet etter hvert et samarbeid med Finsam i Grimstad. Bakgrunnen for dette samarbeidet var at Per R. Samuelsen i Finsam, og Per Johansen i Aquaterm, kjente hverandre da de tok samme hovedfag i kuldeteknikk ved NTH i Trondheim.
Finsam ble etablert allerede i 1965, og er anerkjent over hele verden innenfor fiskerinæringen som ledende på en rekke typer ismaskiner og islagersystemer. Finsams internasjonale virksomhet ble grunnlaget for at Aquaterm kom i gang med målrettet eksport. PTG Frionordica har fremdeles en avdeling i Grimstad, og et datterselskap i Chile.
FrioNordica blir til
Den første etableringen av et FrioNordica-selskap skjedde allerede i 2001 i Chile, og var et joint venture mellom Aquaterm og Finsam Refrigeration. Frionordica Refrigeración Limitada ble etablert i Puerto Montt og Concepcion for yte service på Finsam og Aquterm sine produkter der.
I 2006 etablerte Aquaterm og Finsam et felles salgsselskap de kalte FrioNordica, og i 2008 slo de to seg sammen til ett selskap under navnet FrioNordica.
FrioNordica har jobbet jevnt og trutt med å gjøre ting litt enklere, raskere og mer rasjonelt. Selskapet har alltid prioritert utvikling av egne produkter, rettet mot anvendelse på laks og fiskeri, og for produksjon i Norge. Viktige argumenter for dette har vært korte leveringstider og kontroll på kvalitet.
Derfor ble all produksjon samordnet i Molde i 2010, og i 2011 ble produksjon og hovedkontor flyttet til nye og moderne lokaler i Malmefjorden.
I 2011 ble produksjon og hovedkontor for PTG Frionordica flyttet til nye og moderne lokaler i Malmefjorden.
Kvalifisert arbeidskraft
I mer enn 70 år har Molde vært kjent for å ha et stort og kompetent miljø for utvikling og bygging av kraner. Fra slutten av 90-tallet og fram til 2014 gikk det så det suste i offshoreindustrien, og det var dermed vanskelig for FrioNordica å konkurrere om kvalifisert arbeidskraft i kranbyen Molde. I tillegg var det begrenset tilgang på industritomter der.
Derfor rettet Per Johansen blikket mot nabokommunen Fræna (nå Hustadvika) og Malmefjorden. Kommunen er en av de største jordbrukskommunene mellom Stavanger og Trondheim, og er også preget av en rekke industri- og eksportbedrifter som Tine, Moxy Trucks og Hustadmarmor.
Med en slik arbeidskultur og industribakgrunn var det lettere å rekruttere flinke folk som passet til FrioNordica der. Nå er det flere, også med bostedsadresse i Molde, som har fått øynene opp for utviklingsmulighetene i sjømatindustrien og PTG i Malmefjorden.
Varmepumpanlegg laget ved Bolsønes Verft i perioden mellom 1980–84.
Stort sprang fra første varmepumpen
– Utviklingen har vært enorm. Før jeg går av med pensjon rekker vi å levere varmepumper til det første matfiskanlegget. For meg er det en stor milepel, og for PTG gir dette prosjektet en unik mulighet til å etterprøve produktene i fullskala, sier gründer Per Johansen, og avslutter med å reflektere over utviklingen siden 1979.
– Nå bygger vi fremtidens energisystem til landbasert oppdrett her i Malmefjorden. I norsk sammenheng er dette store varmepumper, og de er dobbelt så store som de vi har levert til nå. Spranget er stort fra den første varmepumpen på 60–70 kW effekt som jeg var med på å bygge over 40 år siden — til Salmon Evolution sine varmepumper som er på 5000 kW og 6000 kW.
RELATERTE NYHETER