- Dette prosjektet har vært et fantastisk samarbeid internt i PTG — og med vårt søsterselskap SLS i Sverige, sier Martin Schjølberg som er salgs- og markedsdirektør for kommersiell og klima i PTG-konsernet.
Sjøvann, naturlige kuldemedier og bred klimakompetanse. Når det nye Finnmarkssykehuset i Hammerfest installerer sine energisystemer, bidrar PTG med ny kunnskap og teknologi som reduserer både klimagassutslipp og energiforbruk.
PTG — Perfect Temperature Group — har sitt hovedsete i Tromsø, men består av et landsdekkende og etter hvert internasjonalt team av eksperter på kjøle- og kuldeteknologi. Selskapet bistår næringsliv så vel som offentlige virksomheter med å vri over til mer miljøvennlige klimaløsninger, og er nå i full sving i Hammerfest.
Når det nye Finnmarkssykehuset Hammerfest tas i bruk i januar 2025 kommer varmen og nedkjølingen til det vel 33.000 kvadratmeter store bygget i hovedsak fra sjøvann og naturlige kuldemedier. Det er PTG og det svenske søsterselskapet SLS som står for leveransen av miljøvennlig teknologi. Foto: Polarnatt.
Energi fra sjøen
Og nettopp miljøet er hensyntatt i løsningene som er valgt til det helt nye Finnmarkssykehuset i Hammerfest. Når sykehuset står klart for åpning i januar 2025 kommer nemlig varmen og nedkjølingen til det vel 33.000 kvadratmeter store bygget i hovedsak fra sjøvann og naturlige kuldemedier.
- Å velge løsninger som bruker naturlige gasser er nedfelt i sykehusets funksjonsbeskrivelse ut fra både økonomiske og miljømessige hensyn, forteller Richard Olaussen. Han er prosjekteringsleder i Consto og ansvarlig for sykehusets energisentral på vegne av oppdragsgiveren.
I Hammerfest har de valgt å hente i overkant av to tredeler av det nye sykehusets energibehov fra sjøen. Fra det seks til sju grader varme sjøvannet hentes det ut både kulde og varme. To store ammoniakkpumper og varmevekslere står for jobben.
- Dette er en svært energieffektiv metode som vesentlig reduserer sykehusets energiforbruk, forteller Olaussen.
«Skal bruke sjøvann for å halvere strømregninga»
I følge en artikkel på nrk.no mener prosjektleder for Sykehusbygg, Morten Grunnhov at det er mange fordeler med den moderne varmepumpa:
– Vi får all energi til en brøkdel av prisen enn det vi måtte betalt om vi kjøpte det rett fra strømnettet.
I artikkelen hevdes det blant annet at strømregninga reduseres med rundt 3 millioner kroner per år.
– Med det anlegget som vi har her, så betaler vi for omtrent litt over halvparten av den energien vi bruker, sier Grunnhov.
Det moderne anlegget koster langt mer enn de tradisjonelle løsningene. Likevel mener Sykehusbygg at det vil føre til store besparelser over tid.
– Vi betaler litt ekstra nå for å få billigere energi i driftsperioden. Og den er mye lengre enn byggetiden, sier Grunnhov.
Ingen negativ effekt på miljøet
Martin Corneliussen er prosjektleder for PTG som står for teknologi og installasjon av klimaanlegget på sykehuset i Hammerfest.
- I tillegg til å ha høy energieffektivitet, er ammoniakk et svært miljøvennlig kuldemedium, forteller han.
Kuldemediers klimaeffekt dokumenteres gjennom hvordan gassene bidrar til global oppvarming, såkalt global warming potential (GWP), og fortynning av ozonlaget, såkalt ozone depletion potential (ODP). Naturlige kuldemedier som ammoniakk og CO2 har lave eller ingen dokumenterte negative effekter på miljøet.
- Ammoniakk har verdien 0 i både globalt oppvarmingspotensial (GWP) og nedbrytingspotensial på ozonlaget (ODP). Til sammenligning vil lekkasjer av syntetiske kuldemedier, som for eksempel hydrofluorkarboner, ha sterk negativ effekt, forteller Corneliussen.
Martin Corneliussen er ansvarlig for PTGs leveranser av miljøvennlig klimateknologi til Finnmarkssykehuset Hammerfest. Foto: David González.
Hjertet i sykehuset
Selv omtaler han den nye energisentralen som selve hjertet i sykehusets tekniske oppsett.
- Gjennom et stort nettverk av rørsystemer pumpes det behovsregulert kjøling og varme ut til byggets mange tekniske installasjoner. Samtidig fanges spillvarmen opp og føres tilbake inn i systemet slik at ingen energi går tapt, forklarer han.
Parallelt installerer Corneliussens team flere fryse- og kjøleanlegg som skal kjøle ned sykehusets elleve kjøle- og fryserom tilhørende blant annet kjøkken, lager og laboratorium.
Til nedkjøling av kjøle- og fryserommene er kuldemediet CO2 valgt, og Corneliussen er fornøyd med at et naturlig kuldemedium er valgt også her.
- I tillegg til å være miljøvennlige, har de naturlige mediene også termodynamiske egenskaper som bidrar til høy effektfaktor. Det vil si at man får ut større mengder energi per tilført energienhet. Kombinasjonen gir både lav miljøpåvirkning og lavt energiforbruk, forklarer han.
Skal kutte C02-utslipp
I følge NRK skal Helse Nord redusere egne CO2-utslipp med 40 prosent, og at energisentralen til det nye sykehuset vitner om at helseforetaket i nord er på vei inn i det grønne skiftet.
– Vi har jobbet i nærmere ti måneder med dette prosjektet som har vært et fantastisk samarbeid internt i PTG — og med vårt søsterselskap SLS i Sverige, sier Martin Schjølberg som er salgs- og markedsdirektør for kommersiell og klima i PTG-konsernet.
- Vårt mål er å være best på å gi råd, installere og yte service på fremtidsrettede og bærekraftige klima- og kjøleløsninger, forteller Martin Schjølberg som er salgs- og markedsdirektør for kommersiell og klima i PTG-konsernet. Foto: Fotograf Marius Fiskum.
Strengere miljøkrav
For PTG har det vært et uttalt mål å bygge kompetanse på naturlige kuldemedier. Schjølberg forteller at EUs F‑gassforordning har som mål å redusere utslipp og bruk av klimagasser med to tredjedeler innen 2030.
- Vi vil se stadig strengere krav tilknyttet dette i årene som kommer. Å bistå kundene med å vri over på miljøvennlige alternativer er derfor viktig for oss, forteller Schjølberg før han avslutter:
- Vårt mål er derfor å være best på å gi råd, installere og yte service på fremtidsrettede og bærekraftige klima- og kjøleløsninger. Vi er glade for at vi nå også kan bidra overfor våre helseinstitusjoner og det nye Finnmarkssykehuset i Hammerfest.