Næringsministeren ble godt tatt imot hos PTG denne uken. (F.v.) Liv Mona Arntzen (personal- og kvalitetssikringssjef PTG), næringsminister Jan Christian Vestre, Ola T. P. Landsverk (leder PTG-skolen), Frode Berg (teknisk leder PTG) og Anders Høifødt (styreleder PTG). Foto: PTG
Grønn omstilling, lakseskatt og styrking av yrkesfag. Tirsdag 8. november fikk næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) viktige innspill fra klima- og kuldeteknologiselskapet PTG da han besøkte selskapets fabrikk i Tromsø.
PTG — Perfect Temperature Group — har sitt hovedsete i Tromsø, men består av et landsdekkende og etter hvert internasjonalt team av eksperter på kjøle- og kuldeteknologi. Selskapets forretningsmodell handler om å redusere klimagassutslipp og effektivisere energiforbruk.
Det var i forlengelse av næringsministerens deltakelse på Agenda Nord-Norge at turen ble lagt til PTG. I forkant av møtet hadde departementet vist interesse for selskapets bidrag inn i det grønne skiftet.
Produserer i Norge
- Våre 272 ansatte utøver i praksis det grønne skiftet hver dag gjennom å gi råd, installere og yte service til private og offentlige kunder som ønsker å ta i bruk mer miljøvennlig kjøle- og kuldeteknologi, fortalte styreleder Anders Høifødt under besøket.
Selskapet, som passerer 900 millioner kroner i omsetning inneværende år, går mot strømmen og produserer miljøvennlig teknologi i Tromsø og Molde. Dette vekket stor interesse hos næringsministeren. Nasjonal verdiskaping ble derfor raskt et sentralt tema.
Teknisk leder Frode Berg forteller næringsminister Jan Christian Vestre om PTGs produksjonsaktivitet i Tromsø. Foto: PTG
- Vi produserer i all hovedsak anleggene vi selger selv i henhold til den kvaliteten kundene våre etterspør. På den måten lærer og forbedrer vi oss hele tiden, vi utvikler og holder på intern kompetanse og vi styrker vår fremdrift og konkurransekraft, fortalte Frode Berg som er teknisk leder i PTG.
Lakseskatt til besvær
Mens ministeren fikk omvisning i PTGs produksjonslokaler i Tromsø, fikk han også høre om selskapets bekymringer tilknyttet regjeringens innføring av grunnrenteskatt i oppdrettsnæringen.
Cirka 60 % av PTGs inntekter kommer fra oppdrett og fiskerirelatert industri, og selskapet merker godt at skatteforslaget påvirker investeringsviljen også i grønne løsninger.
- Vi forventer fortsatt vekst for PTG. Før nyheten om grunnrenteskatten kom, vurderte vi blant annet en vesentlig utvidelse av kapasiteten ved fabrikken vår i Malmefjorden, fortalte styreleder Høifødt til en lydhør minister, før han fortsatte:
- Den varslede skatteøkningen har skapt stor usikkerhet rundt investeringsevnen i både oppdrettsnæringen, tilstøtende næringer og lokale kystsamfunn. Dette er årsaken til at vi nå dessverre også må revurdere vår egen investering og utvidelse.
Må styrke fagutdanningen
En annen stor utfordring PTG delte med næringsministeren er tilgang til kvalifisert fagpersonell. Selskapet, som har ansatt over 100 nye medarbeidere siden 2020, mener det satses for lite på yrkesfag på videregående nivå.
- Vi opplever at yrkesfag legges ned av økonomiske årsaker basert på søkertall alene. Kjølebransjen lider under dette. For selv om bedriftene isolert sett er små, spiller bransjen en viktig rolle i det store bildet. Nasjonen Norge er for eksempel ikke i stand til å eksportere en eneste fisk uten oss, uttalte teknisk leder Frode Berg, som fikk støtte fra personal- og kvalitetssikringssjef Liv Mona Arntzen.
- Slike kortsiktige økonomiske hensyn rammer både PTGs og nasjonens konkurransekraft. Vi ønsker oss derfor et tettere samarbeid mellom næringsliv, fylke og stat i planleggingen av morgendagens utdanningstilbud. Målet er å synliggjøre utsiktene bransjen har og utdanne den kompetansen arbeidsmarkedet trenger, sa Arntzen.
Etablerer egen skole
For PTG er det i hovedsak faget kulde- og varmeteknikk som gjelder, og selskapet har for tiden 22 lærlinger ansatt. Nylig ble PTGs kompetansearbeid samlet under paraplyen PTG-skolen. Formålet er å sørge for kompetanseheving hele veien fra lærling til ingeniør som er forankret i bransjens praktiske utfordringer.
Ola T. P. Landsverk er ansatt som leder for PTG-skolen. Han fortalte næringsministeren at det er mye å hente på å tenke både mangfold i rekruttering og intern kompetansebygging.
- Vi må la oss inspirere av hvordan læremesterne tradisjonelt tok ansvar for sine lærlinger. De delte ikke bare kunnskap med sine elever, men også sine ferdigheter, erfaringer og verdifulle refleksjoner, sa han før ministeren ble ønsket vel videre til nye bedriftsbesøk.
Det var en lydhør næringsminister som tok notater mens Frode Berg (teknisk leder) og Anders Høifødt (styreleder) fortalte om PTGs virksomhet i Norge. Foto: PTG