Godt samarbeidsklima i Rørvik. Fra venstre: Ragnvald Pettersen (daglig leder Rørvik Fisk AS), Amund Johansen (daglig leder PTG Rørvik Kulde AS) og Sturla Johansen (PTG Rørvik Kulde AS). Foto: Rørvik kulde.
- I bunnen for alle våre produkter og tjenester ligger et intenst ønske om å levere høy kvalitet – til rett tid, forteller Ragnvald Pettersen som er daglig leder hos Rørvik Fisk.
For å levere høy kvalitet må fisken også ha perfekt temperatur. Hos Rørvik Fisk er PTG Rørvik Kulde godt i gang med å fornye deler av selskapets kuldeanlegg. Når ny ismaskinen er på plass, kan selskapet skilte med langt lavere miljøavtrykk enn tidligere.
Lokal kvalitetsmat siden 1927
Historien til Rørvik Fisk startet i 1927 med Ragnvald sine foreldre, Marie og Øivind Pettersen. I en kjeller i Rørvik begynte moren å produsere fiskemat for hånd, mens faren solgte ferskfisk.
I dag leverer selskapet fersk, frossen og saltet fisk til et internasjonalt marked, i tillegg til fiskemat til det norske dagligvaremarkedet.
- Mine foreldre bygde opp bedriften basert på å levere produkter med høy kvalitet. Dette verdigrunnlaget har vi videreført når vi lager både tradisjonelle og nyskapende produkter, sier Ragnvald Pettersen.
Egen isproduksjon
Med produksjonsanlegg og flere fiskemottak er de i dag en ledende aktør i fiskerinæringen i Trøndelag. Å kunne produsere is på anlegget er derfor svært viktig.
- Vi er helt avhengig av å ha egen isproduksjon for å kunne drive bedriften vår. Årlig tar vi imot 4.000 tonn fisk som enten blir til fiskemat, ferskpakkes til markeder som Belgia, Frankrike og Spania, eller eksporteres som frossenvare til Øst-Europa og Egypt.
- I tillegg til eget bruk, selger vi også is til fiskerne, forteller Pettersen, som sier at de legger stor vekt på å ha et godt forhold til fiskeflåten.
- Ikke bare fordi de leverer råvarene, men også fordi det er avgjørende for å kunne opprettholde den høye kvaliteten vi ønsker.
Rørvik Kulde AS ble en del av PTG i juli 2022.
Lokale krefter
Når en av to ismaskiner i sommer viste seg å være klar for utskifting, kom lokale krefter selskapet til unnsetning. PTG Rørvik Kulde, som inntil i sommer het Rørvik Kulde, fikk jobben med å oppgradere anlegget.
Den gamle ismaskinen som byttes ut er en kondensator som bruker kuldemediet freon R22. Den har stått på anlegget siden før dagens eiere overtok det i 1994. På grunn av negativ innvirkning på miljø og ozonlag ble det i Norge fra 2015 forbudt å etterfylle med kuldemediet R22.
- Vi er i ferd med å installere en TS 8 ismaskin, et kompressoraggregat og en luftkjølt kondensator. Ismaskinen har en produksjonskapasitet på 20 tonn plateis i døgnet og bruker ammoniakk som kuldemedium. Ammoniakk er et naturlig og miljøvennlig medium som egner seg svært godt til kjøl og frys, forteller Amund Johansen, nylig tiltrådt daglig leder PTG Rørvik Kulde.
Han legger til;
- Kuldemediet i den nye ismaskinen har ingen drivhuseffekt, det vil si at det har et globalt oppvarmingspotensial (et såkalt GWP, red anm) på 0. Til sammenligning har det gamle anlegget vi bytter ut et globalt oppvarmingspotensial på 1810, forteller Johansen.
- Det er fint å velge noe som er mer miljøvennlig. Kostnader til vedlikehold har også vært veldig viktig i valget av ny teknologi. Vi er avhengig av å få det til å gå rundt, og enhver investering i vår industri må derfor vurderes nøye, avslutter Ragnvald Pettersen i Rørvik Fisk.