PTGs fornying av klimaanleggene ved produksjonskjøkkenet og røntgenavdelingen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge medfører en vesentlig reduksjon i sykehusets klimaavtrykk. Foto: Frode Abrahamsen.
Når Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) øker sin røntgen- og kjøkkenkapasitet, bidrar PTG med klimakompetanse som gir lavere energiforbruk og klimagassutslipp.
PTG — Perfect Temperature Group — har sitt hovedsete i Tromsø, men består av et landsdekkende og etter hvert internasjonalt team av eksperter på kjøle- og kuldeteknologi. Selskapet bistår næringsliv så vel som offentlige virksomheter og har satt seg som mål å bidra til redusert energiforbruk og bedre klima.
Klimavennlig røntgenutvidelse
En aktør som er avhengig av stabil energitilførsel er Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Når sykehuset i disse dager utvider med flere røntgenmaskiner, trenger de også utvidet kapasitet på sykehusets kjølesystemer.
PTGs Tromsø-team er derfor i full sving med å oppgradere sykehusets klimasystem som sikrer at røntgenmaskinene fungerer som de skal.
- Dagens system kjører på det syntetiske kuldemediet R‑407c. Vi bytter til et system som bruker et naturlig kuldemedie. I motsetning til de syntetiske, har naturlige kuldemedier som CO2, ammoniakk og propan lave eller ingen dokumenterte negative effekter på miljøet, forteller Martin Corneliussen som er prosjektleder for PTG sitt arbeid her.
På røntgenavdelingen er det kuldemediet propan som er valgt. Et relativt nytt kuldemedium som opplever økt etterspørsel på grunn av sin miljøvennlighet, store anvendelighet og gode varmeeffekt.
- Mens det gamle anlegget har et globalt oppvarmingspotensial (GWP) på 1774, ligger det nye propan-anlegget på 3. Samtidig har propan et nedbrytingspotensial på ozonlaget (ODP) på 0, forklarer Corneliussen og viser til den internasjonale standarden for måling av klimagassutslipp – global warming potential (GWP) og ozon depletion potential (ODP).
- Utskiftingen har med andre ord en vesentlig miljøeffekt for sykehuset, legger han til.
3600 måltider daglig
I en annen del av sykehusbygget bygger UNN om sitt produksjonskjøkken. På produksjonskjøkkenet lages det hver dag rundt 3600 måltider til sykehusets pasienter. I tillegg til produksjonslokaler, består kjøkkenet av 14 kjølerom og et fryserom.
Når det nye kjøkkenet står klart sommeren 2023, er det i en langt mer miljøvennlig og energieffektiv drakt enn tidligere.
Stian Olsen er prosjektleder for PTGs leveranse av kjøle- og fryseanlegg her. Han kan fortelle at det ikke bare er matsvinn som står i fokus på det nye kjøkkenet.
- Vi oppgraderer sykehusets gamle isvannsanlegg og installerer et CO2 fryseanlegg. Disse kjøler ned kjøle- og fryserommene på en svært energieffektiv og plassbesparende måte, forteller han.
- I tillegg veksler vi om overskuddsvarme til forbruksvarme til sykehuset. På denne måten går ingen energi til spille og vi oppnår et langt lavere energiforbruk enn tidligere, sier Olsen.
Mens anleggene på det nye kjøkkenet til sammen leverer 77 kilowattimer nedkjøling, blir overskuddsenergien på opptil 120 kilowattimer nå tatt vare på og overført som varme direkte til sykehusets klimaanlegg.
Grønn omstilling i praksis
- CO2-anlegget har et globalt oppvarmingspotensial (GWP) på 1 og et nedbrytingspotensial på ozonlaget (ODP) på 0. Til sammenligning hadde anlegget vi erstatter en GWP på hele 3922, forteller Olsen.
Redusert varmetap, minimalt plassbehov og naturlige og trygge innsatsfaktorer med tanke på matproduksjon medfører altså en vesentlig reduksjon i produksjonskjøkkenets totale miljøavtrykket.
Eller grønn omstilling i praksis, som PTG omtaler det som.
- Vi ser at det vi gjør har en konkret effekt. Vi var tidlig ute med å fokusere på miljøvennlig klimateknologi og har derfor opparbeidet oss en sterk og bred kompetanse på naturlige kuldemedier som gagner både våre kunder og miljøet. Det er fint å kunne være med på å gjøre en slik konkret forskjell for både miljø og sykehusdrift, avslutter Olsen.
Prosjektleder Stian Olsen. Foto: Fotograf Marius Fiskum.